Strona główna > design, porady > Estetyka od kuchni

Estetyka od kuchni

Październik 28, 2010 Dodaj komentarz Go to comments

W nowym budownictwie obecnie najczęściej projektuje się kuchnie otwarte. Również przy generalnych remontach warto zdecydować się na połączenie tego pomieszczenia z salonem.

Przede wszystkim zyskujemy na przestrzeni. to rozwiązanie daje nam więcej możliwości atrakcyjnego ustawienia mebli i sprzętów. Po drugie- aspekt towarzyski. Już nie trzeba zamykać się w osobnym pomieszczeniu, aby przygotować posiłek. Robiąc obiad można jednocześnie oglądać tv, pilnować dzieci lub rozmawiać ze znajomymi, którzy wpadli.

Wiecznie spotykam się z argumentem poruszającym aspekt zapachów. Łatwo go zbić, bo w dzisiejszym zabieganym świecie raczej mało kto robi potrawy, które znamy z kuchni naszych matek (bigosy, nóżki i inne męczące powonienie dania). Jeżeli jednak właściciele są zapalonymi kucharzami, sprawę idealnie załatwi dobry wyciąg (te lepszych marek są wyjątkowo skuteczne), wentylacja (może być mechaniczna- wymuszana) oraz okna z opcją rozszczelnienia. Otwarta kuchnia jest „zdrowsza”  dla samego mieszkania, ponieważ wietrząc i stosując właściwą wentylację zapobiegamy powstawaniu pleśni, odkładaniu się wilgoci.

Aby takie otwarte na pokój dzienny pomieszczenie było eleganckie i schludne, jednocześnie nie gryzło się z wystrojem salonu, należy pamiętać o kilku tematach związanych z  wyglądem samej zabudowy.

1. Bryła i ciekawa kompozycja. Najlepiej aby podziały pozostały proste i przejrzyste. Sprzęty agd zdecydowanie zabudowane. Jeżeli lodówka musi być wolnostojąca (np. jest ograniczony wybór lodówek do zabudowy typu side by side. Jeśli już są, to zazwyczaj dosyć kosztowne), wybierzmy taką w kolorze srebrnym.

Im mniej drobiazgowych detali, typu uchwyty (najlepiej uchwyty frezowane, lub też fronty otwierane na docisk), tym łatwiej uzyskać wrażenie czystości i porządku w pomieszczeniu.


2. Materiały. Najlepiej użyć materiałów spójnych z wystrojem salonu. Zdecydowanie prym popularności wiodą mdf lakierowany oraz w okleinie naturalnej (czyli fornirze). Decydując się na tańsze laminaty dobrze jest pamiętać, że kuchnia ma nam służyć długie lata, a niestety powłoki laminowane są mało trwałe na wilgoć i uszkodzenia.

Bardzo nowocześnie wyglądają fronty stalowe. Pasują idealnie do wszelkiego rodzaju loftów, mieszkań artystów, zwolenników surowości i minimalizmu.

Jeżeli wybieramy fronty szklane koniecznie pamiętajmy, że istnieje możliwość kruszenia się materiału na brzegach. niestety grube ramki aluminiowe psują cały efekt, więc należy z takimi drzwiczkami obchodzić się bardzo delikatnie.

Zdecydowanie nie polecam szkła przezroczystego, lub półprzejrzystego. Chyba, że tylko w miejscu, w którym przechowujemy elegancką zastawę lub kieliszki (chociaż tzw. witrynki zdecydowanie wyszły z mody). Rzadko kto ma porządek w szafkach, same artykuły spożywcze też nie zdobią, więc lepiej niech drzwiczki zasłaniają to co znajduje się w środku.

Jeśli chodzi o blaty- mamy cały wachlarz do wyboru: od najdroższego corianu, przez kamień, tani konglomerat po nietrwałe laminaty. Tutaj powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie- jak często i jak „intensywnie” korzystamy z kuchni. O ile zarysowany front zawsze można łatwo wymienić, to wymiana blatu wiąże się z większym bałaganem.

3. Kolor. Dla miłośników klasyki- zawsze czerń, biel, forniry. Ładny połysk załatwi część odpowiedzialną za wywołanie piorunującego wrażenia. Dla pragnących rozwiązań oryginalnych- cała paleta kolorystyczna. Należy jednak pamiętać: mocne kolory dobrze wyglądają w połysku. Nie mieszajmy zbyt wielu odcieni na raz, szczególnie przy małym pomieszczeniu. Najbezpieczniejszą metodą na kolor we wnętrzu to zastosować mocny akcent na neutralnym tle. Stosujmy kolory płaszczyznami- czyli albo wyspa w kolorze, albo zabudowa wysoka, nie przecinajmy frontów modnymi w latach 90tych pasami. To optycznie zmniejsza kuchnię. Przede wszystkim dobierając kolor nie kierujmy się sezonową modą, tylko własnym gustem. Mocna barwa może szybko się znudzić.

4. Ciekawy detal, faktura. W nowoczesnych gładkich i jednolitych kuchniach liczy się przede wszystkim pomysł, który nie umniejsza użyteczności mebli. Zabudowa ma być funkcjonalna, jeśli więc chcemy zastosować oryginalne rozwiązanie, należy przemyśleć, czy nie utrudni ono codziennego funkcjonowania. Świetnym pomysłem jest różnicowanie faktury na frontach. Obecnie płyty mdf mogą występować w szerokiej gamie wypukłych wzorów- fale, pasy, nieregularne wzory. Połysk dodatkowo podkreśli efekt. Możemy również zadziałać ciekawym akcentem na kuchennej ścianie. Obecnie produkowane płytki również występują w tak ogromnej mnogości barw, kształtów, formatów, że od samej wizyty w salonie można dostać zawrotu głowy. Dobrym rozwiązaniem (i bardzo praktycznym) jest szkło nad blatem. Również może być piaskowane w wymyślony przez nas wzorek. Pod szkło można włożyć wielkoformatowe zdjęcie, lub tapetę. Obecnie na polskim rynku pojawiły się również firmy produkujące tapety, które nadają się do pomieszczeń o wyższym stopniu wilgotności. Ciekawe są też specjalne płyty- okładziny na ścianę, również stalowe. Cegła świetnie współgra z industrialnym wystrojem wnętrza. Można tez bawić się oświetleniem, jego barwą i natężeniem. Technologia LED proponuje setki rozwiązań w tej sferze.

Advertisements
  1. Brak komentarzy.
  1. No trackbacks yet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: